Haspengouw

Mettekoven ligt in het hartje van Haspengouw, in de driehoek Sint-Truiden—Borgloon—Oreye. Mettekoven is een zeer bevallig komdorp, midden in de fruitstreek. Een klein typisch Vlaams dorp, onstaan rond een dries. Een dries is een centraal middenplein dat vaak dienst deed als gemeenschappelijke weide  en drinkplaats voor het vee waarrond boerderijen stonden en geleidelijk aan ook woningen werden opgetrokken. Vandaag getuigt het centrale grasplein nog steeds aan deze dries. Het dorpsplein werd in 2006 uitgeroepen tot mooiste plein van Limburg. Het is vandaag een ruime en met fruitbomen beplante picknickweide waar iedereen kan van gebruik maken om te barbecuen, te aperitieven of te picknicken.


Na de voltooiïng van de ruilverkaveling (2004), zijn de wandelwegen in en rond Mettekoven een trekpleister voor het wandeltoerisme geworden. Vooral in de periode van de bloesems komen wandelaars en toeristen massaal naar Mettekoven afgezakt. Mettekoven ligt in een golvend landschap met fruitboomgaarden, weiden, graanvelden, holle wegen, vierkantshoeven, oude en nieuw aangelegde houtkanten en hagen, kerkjes en kapelletjes, kastelen, kerkdorpjes, enz. Je kan er heerlijk fietsen en wandelen, tot rust komen in de natuur en in de vroege lente tussen de bloemsens. Verschillende wandel- en fietsroutes vertrekken vanuit Mettekoven en de omliggende dorpen.


Mettekoven is omgeven door het natuurreservaat "De Knoppel" (rode wandeling). Nergens in België staan zoveel vierkantshoeves en kastelen (meer dan 70) dan in Haspengouw. De Romeinse oude heirweg van Bavai (Frankrijk) naar Keulen (Duitsland) trekt vandaag nog steeds een rechte lijn dwars door de streek.


MEER INFORMATIE op de volgende zeer goede websites, die op een overzichtelijke wijze  veel informatie bevatten:

Toerisme Haspengouw

Torenhuis, Begijnhof 8

3800 Sint-Truiden

Tel: 011 / 69 58 59

www.haspengouw.be

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren

Daaleindestraat 2

3720 Kortessem

Tel: 011 / 31 38 98

www.rlh.be

Zaterdag 28 september organiseren de gemeenten Heers en Gingelom de Haspengouw mountainbike-challenge.

Dit is een mountainbiketourtocht voor de recreatieve en de sportieve mountainbiker waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit heel wat afstanden en dit zowel ‘by day or by night’.

Meer info:

www.haspengouwmtbchallenge.be

Wandelingen vertrekken er ook in verschillende prachtige dorpen zoals bv. Gors-Opleeuw, Kuttekoven, Zammelen, Borgloon (klein mooi oud centrum), en vele andere dorpen.

Op een uur rijden ben je in het hartje van de Hoge Venen en de Ardennen. Korter bij is het Nationaal Park Hoge Kempen.

Interessante steden met een historische binnenstad, om te winkelen en te genieten zijn (op 25 minuten tot 45 minten rijden): HasseltMaastricht, Leuven, Luik (heel grote zondagsmarkt aan La Batte). C-Mine in Genk is ook een bezoekje waard. Haspengouwse steden: Sint-Truiden en Tongeren (oudste stad van België en elk zondag de grootste antiek- en brocante markt van de Benelux).

Verschillende fiets-, vespa- en autoroutes zijn uitgewerkt voor de streek.

Streekproducten vind je o.a. in de streekproductenwinkel in Borgloon.

Toffe en goede restaurants, herbergen, tavernes of cafés:

Bottelarij Ulbeek (Op dorpsplein vertrekt ook een mooie wandeling)

Brouwerij Wilderen (Met een eigen gemaakte uitstekende gin)

De Horne (Vechmaal)

In De Zwaan (Groot-Gelmen)

Het Lelijke Eendje (Groot-Gelmen)

Nyde (Borgloon, gastronomisch)

Welkom India (heel lekkere Indisch)

d'Entrecôte (Borgloon, grill restaurant)

De Baron, Kapelanij, e.a. (Borgloon)